19.09.2004. - 07.10.2004.

Device Art


Ova prva međunarodna izložba ovoga tipa realizirana je u suradnji s kustoskim timom "Kontejner" iz Zagreba i predstavlja nastavak umjetničkih i kulturnih aktivnosti posvećenih uspostavljanju dijaloga između čovjeka i stroja, umjetnosti i tehnologije, koji je polovicom 20. stoljeća zagrebačku umjetničku sredinu upisao u kalendar relevantnih europskih umjetničkih događanja (Nove tendencije).

Nastupilo je 13 umjetnika iz Slovenije, Hrvatske i Italije: Vedran Relja (Zaprešićka zajednica tehničke kulture), Tomislav Brajnović, Vuk Ćosić, Davide Grassi, Lina Kovačević, Dubravko Kuhta a.k.a Tesla, Ivan Marušić Klif, Tomaž Pipp, Borut Savski, Sašo Sedlaček, Berislav Šimičić. Marijan Vejvoda, Silvio Vujičić, Nenad Vukušić Sebastijan, Branko Zupan.

Izloženi radovi podjednako problematiziraju tradicionalne, analogne i nove, digitalne strojeve na različitim razinama interakcije: od flipera kao stare mehaničke igre u Grassijevom radu povezane s problemom sufinanciranja umjetnosti, do video-igre u radu Saše Sedlačeka, koja je dizajnirana kao digitalni, virtualni okoliš, nadređen svim ostalim oblicima realne i virtualne pojavnosti. Svi radovi prikazani na izložbi su interaktivni, bez obzira proizvodite li zvuk, sliku ili kretanje u stvarnom ili virtualnom vremenu i prostoru.

Kustosice izložbe: Sunčica Ostoić (Zagreb), Olga Majcen (Zagreb) i Sandra Sajovič (Ljubljana).

Izložbu su podržali: Ministarstvo kulture RH, Ured za kulturu grada Zagreba, Grad Velika Gorica i Ministarstvo kulture Republike Slovenije.