02.03.2012. - 01.04.2012.

Textil{e}tronics

 Anda Klančič, Patrizia Dona, Marija Mojca Pungerčar, Josipa Štefanec

´Let’s now delve deep into the fluff´
Massimo Banzi, Getting Started with Arduino

Prateći razvoj od jednostavne niti do kompleksnih novomedijskih objekata, Textil{e}tronics tematizira područja recentnih događanja u području suvremene tekstilne umjetnosti, nosive tehnologije i elektronski oblikovane skulpture, kroz svjetlosne lumino objekte i prezentaciju mikrokontrolera Arduino.

Tematizirajući skulpturalnu tekstilnu (Josipa Štefanec) i elektronsku nit (Anda Klančič), kao i dizajniranu materiju i novo značenje objekta (Patrizia Donà), te socijalno angažiranu tekstilnu umjetnost (Marija Mojca Pungerčar), izložba daje presjek suvremenih tekstilnih i novomedijskih tendencija, te načine preispitivanja značenja medija kao takvog. Socijalni i emancipacijski aspekti tekstilne umjetnosti nikako se ne mogu zaobići, ona uvijek kao da priziva brojne asocijacije manufakturnog rada, uradi sam (DIY) subkulture i samoodrživih sistema, osobito u vezi s vrlo sličnim recentnim događanjima na sceni otvorenog koda i nosive tehnologije (Arduino, Body Pixel Studio).

Nit kao naoko krhka, ali često sveprodiruća skoro pa neuništiva materija, te žica kao provodnik struje i arbitar elektrona poveznice su ove priče. Na neki način jukstaponirani, materijali donose kohezivni narativ prezentiranim objektima. Izložba slijedu liniju mikroskopske amorfnosti i nježne gibljivosti materijala, sve do suptilne robusnosti objekata. Savršenstvo stroja, bilo u vidu ljudskog tijela ili mašine, ne predstavlja ovdje prerogativ, jer slatka nespretnost mehanike ne podilazi toliko željenoj stvarnosti. Neizvjesnost izvedbe koja karakterizira svaki radni proces novomedijske umjetnosti donekle odgovara i krhkosti tekstilne niti.

Tekstilno tkanje kao niz elektroničkog koda, te pletenje kao programiranje nalaze svoje poveznice u metaforičkom smislu kroz izmjenu binarnog brojevnog sustava 0 i 1 u računalnim sučeljima, kao i u vrstama boda i označivanju u šivanju i pletenju.
Uradi sam (DIY) kultura, simplificirano hakiranje hardware-a i tinkering sljedeće su točke koje izložba dotiče. Prenamjena tehnoloških gadgeta ili igračaka, i stavljanje istih u novo okruženje s možebitnom novom funkcijom dolazimo do termina tinkering nalazeći paralele u radnim procesima između tekstilnih radnica, umjetnika, hakera, uradi sam entuzijasta i inžinjera elektrotehnike.

Arduino mikrokontroler predstavljen kroz film Arduino The Documentary dovodi nas do posljednje ‘ožičene’ faze razvoja. Arduino je mikrokontroler izumljen u Italiji na prijelazu 2005/06. s namjerom da studentima interaktivnog dizajna i novih medija učini faze prototipiranja puno jednostavnijima. Arduino je od samih početaka razvijan kao platforma bazirana na otvorenom kodu. Upravo zbog otvorenosti platforme i zajednice koju okuplja na Internetu dolazi do relativno brzog razvoja projekta, te je u svrhu bolje prilagodbe nosivoj tehnologiji MIT znanstvenica Leah Buechley 2007. dizajnirala Lilypad Arduino namijenjen upotrebi s eTekstilom. Osnivači:  Massimo Banzi i David Cuartielles

Izložba podnaslova 'Od tekstilne do elektronske niti, od materije do modnog objekta' bit će i svojevrsna premijera jer se ovom prilikom suvremene umjetnice Anda Klančič i Marija Mojca Pungerčar predstavljaju prvi puta pred hrvatskom publikom. Predstavit ćemo nove radove nastale za ovu prigodu, te pokazati recentne i buduće tendencije elektronskog tekstila i novomedijskih skulpturalnih koncepata nikada do sada predstavljenih u Hrvatskoj, a u sklopu izložbe bit će izvedeno nekoliko guerilla knitting i yarn bombing događanja u javnim prostorima Velike Gorice.

Guerilla knitting, yarn bombing ili knit graffiti pravac pletenja i kukičanja pokrenula je američka tekstilna umjetnica Magda Sayeg frustrirana gomilom vlastitih nedovršenih  pletenih stvari. Guerilla knitting inspiriran je graffiti  kulturom, hip hopom i uličnom umjetnošću, te željom za omekšavanjem vokabulara istih urbanih kultura. 2005. godine prvi je puta ‘zaštrikala’ neki objekt u javnom prostoru ispred svog butika istodobno inicirajući pokretanje grupe Knitta Please.Od tada nadalje Magda Sayeg putuje redovito na poziv kulturnih institucija i ‘tagira’ arhitekturu svjetskih metropola, a guerilla knitting & yarn bombing kao pokret počinje se širiti diljem planete u javnim prostorima doprinosima brojnih anonimnih guerilla pletilja...

Guerilla knitterice: Una Bauer, Ana Dadić a.k.a. ŠtrikAna, Vana Gaćina, Ivana Ivković, Antonija Letinić, Maja Kalogera

Anda Klančič - Monumentalni tekstilni prah
Anda Klančič u svom radu koristi vrlo suptilne tehnike obrade niti, ponekad ponirući svojim pristupom skoro do tekstilnog praha. Vrlo elementarnim i ogoljenim pristupom materiji ove zasigurno jedne od najinovatnijih suvremenih tekstilnih umjetnica u svijetu, Klančič gradi paralelne svjetove koji kao da nalaze ishodište u mikroskopskoj preciznosti i minimalističkoj savršenosti (naslovna fotografija: Anda Klančič, Aura, foto: Silvo Kačar, Vertigo Bird ©).

Marija Mojca Pungerčar - Socijalni momenti tekstila
Marija Mojca Pungerčar suvremena je umjetnica čiji rad je baziran na iznimno osviještenom osjećaju za društvena pitanja i prava radničke klase, te odlazi u svojim konceptima tako daleko da svoju umjetnost definira kao ‘umjetnost radničke klase’. Svojom robnom markom i serijom radionica Socialdress kritizira konzumerističku kulturu, te stvara nova smislena polja društvenog i umjetničkog djelovanja.

Josipa Štefanec - Dišući tekstilni hibridi
Josipa Štefanec uranja u medij skulpture duboko temeljen na tekstilnoj umjetnosti i strukturalnosti materijala. Njena igra šivaćim tehnikama i oštrim bridima materijala rezultira hibridnim objektima, kao i glomaznim i predimenzioniranim skulpturama čija je nit vodilja plastičnost medija. U trenutku kada pomislimo da njen rad može biti isključivo voluminozan, autorica nas iznenađuje preciznim minimaliznom.

Patrizia Donà - Estetika suvremene patine
Patrizia Donà daje novo značenje modificiranom, prerađenom objektu kroz eterično-industrijsku slojevitost. Autoricu karakterizira izrazita augmentacija tijela i nosivih objekata, prizivajući istovremeno pomalo laboratorijsku atmosferu radnih procesa i čistoću manufakturne, optičke preciznosti. Donà nikada ‘ne igra’ na sigurno, već istražuje medij i uporabnost materijala do krajnjih granica.

Biografije:
Anda Klančič višestruko je nagrađivana suvremena tekstilna umjetnica s međunarodnom reputacijom od Japana do Sjedinjenih Država. Studirala i diplomirala na Tekstilno-tehnološkom fakultetu i Likovnoj akademiji u Ljubljani. Započela karijeru kao modna dizajnerica, te danas u svom radu, osim tekstila i niti, koristi medije instalacije, lumino objekata, nakita i fotografije. Sudjelovala na preko 130 međunarodnih grupnih i solo izložbi suvremene tekstilne umjetnosti. Njeni radovi nalaze se u mnogim privatnim, umjetničkim kolekcijama diljem svijeta. Živi i radi u Ljubljani. http://powerofthread.blogspot.com/p/anda-klancic.htmlKontakt: anda.klancic@siol.net

Marija Mojca Pungerčar diplomirala je slikarstvo na Likovnoj akademiji u Ljubljani, i magistrirala nove medije u slikarstvu na Umjetničkom institutu u San Franciscu. Višestruko nagradivana autorica, izlagala na brojnim medunarodnim izlozbama u mediju tekstila, instalacija, performansa, novih medija, foto, video i filmske umjetnosti. Bavi se novim medijima više od dvadeset godina, radi kao urednica portala Artservis. Kostimografkinja mnogih kazališnih predstava u Sloveniji. Autorica brojnih video radova i kratkih filmova. Su-osnivačica umjetničke organizacije 3via.org: http://www.3via.org Kontakt:www.mojca.info, www.socialdress.netmojca.pungercar@guest.arnes.si

Josipa Štefanec pripada novoj generaciji hrvatske suvremene tekstilne umjetnosti s međunarodnim iskustvom djelovanja. Diplomirala je modu i dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, te kiparstvo na Likovnoj akademiji u Zagrebu. Djeluje kao kostimograf plesnih predstava, te se izražava kroz medij instalacije i modnih nosivih objekata. Izlagala na brojnim međunarodnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Nagrađivana kod kuće i u inozemstvu, te se njeni radovi nalaze u kolekcijama muzeja i galerija kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. Radi na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu.http://josipastefanec.com/ Kontakt: josipa.stefanec@gmail.com

Patrizia Donà je modna dizajnerica i samostalna umjetnica.Bavi se ispitivanjem granica i mogućnosti na području mode. Nakon završenog studija modnog dizajna, fokus njenog interesa postaju ready made objekti koje redizajnira i pretvara u seriju nosivih predmeta, accessoriesa. Diplomirala na Filozofskom Fakultetu, smjer Povijest umjetnosti i Etnologija, te po završetku studija odlazi u Rotterdam i upisuje studij Modnog dizajna na Willem de Kooning Academie. Za vrijeme i kratko nakon studija radi kod belgijskih dizajnera A.F. Vandevorst  u Antwerpenu, te kod  istih radi kao stilist  na njihovim revijama u Parizu.http://laboratoriodona.com/ Kontakt: donapatrizia@hotmail.com

Arduino - Dokumentarni film
Raúl Alaejos & Rodrigo Calvo
Raúl Alaejos španjolski je filmski redatelj u području dokumentaristike. Diplomirao audiovizualne komunikacije na Europskom sveučilištu u Madridu, i TV sustave u Bostonu. Više puta nagrađivan za kratke i dokumentarne filmove. Surađuje s brojnim televizijskim kućama i vodi audiovizualni odjel pri Medialab-Prado Centru u Madridu.
Rodrigo Calvo je fotograf, scenarist, producent i filmski redatelj s diplomom Sveučilišta Oviedo u Španjolskoj. Radio kao stručni suradnik i instruktor pri LABoral Centru u Gijonu, Španjolska. Bavi se filmskom produkcijom i programiranjem na Linux i Android platformi, s posebnim naglaskom na Arduino ADK mikrokontroleru.
Produkcija: LABoral Centro de Arte y Creación Industrial (Art and Industrial Creation Centre)
http://arduinothedocumentary.org/ Kontakt: info@arduinothedocumentary.org

Body Pixel Studio
Deborah Hustić aka body pixel diplomirala je komparativnu književnost i etnologiju u Zagrebu. Sistematično se obrazovala u područjima grafičkog i web dizajna, kulturnih industrija, novih medija i plesa. Trenutno djeluje na međunarodnoj sceni kao autorica (maker) i blogerica za nosivu tehnologiju, novomedijske izvedbene umjetnosti, i uradi sam scenu (DIY, open source hardware, Arduino). Kad ne rastavlja bijelu tehniku i stara računala, radi kao urednica web portala Culturenet (englesko izdanje), voditeljica Media laba I'MM_ (Kultura promjene-SCZG), te radi web strategije za kulturni sektor.http://www.bodypixelstudio.com/ Kontakt: deborahhustic@gmail.com

Program Galerije Galženica u 2012. ostvaren je sredstvima Grada Velike Gorice, Zagrebačke županije i Ministarstva kulture RH.