15.01.2007. - 15.01.2007.

Slika - žanr ili politika prikazivanja

U 2007. godinu ulazimo s nemalim promjenama u radu. Prije svega, novu programsku i kalendarsku godinu pokušat ćemo bazirati na nekom aktualnom problemu, nekoj zanimljivoj temi ili pojavi, bilo da je ona dio uže ili šire umjetničke kulture. Tako ćemo umjesto zbroja pojedinačnih izložaba u 2007. godini organizirati izložbe na temelju određenog svojstva karakterističnog – više ili manje - za sve predstavljene umjetnike. U ovoj godini, to će biti problem slike i slikovnog prikazivanja...

Umjetnička djelatnost definitivno je krajem 20. stoljeća izgubila svoju dominaciju na području slikovnog prikazivanja. Stoga ćemo nizom izložaba pokušati potaknuti na razmišljanje o izmijenjenom položaju umjetničke slike u odnosu na druge oblike slikovnog prikazivanja. U kulturi slike, dakle - kako mnogi nazivaju suvremeni povijesni trenutak – kakvo mjesto pripada tradicionalnoj umjetničkoj slici, a kakvo njezinoj suvremenoj medijskoj inačici? Jesmo li u stanju razlikovati sliku slikarstva i sliku video igre obješene na zid neke renomirane institucije? Postoji li uopće razlika između televizijske, kompjuterske, fotografske i štafelajne slike, s kojima se susrećemo svaki dan: u kafiću, na kolodvoru, u galeriji, na trgu…? Može li slika pričati i nije li vrijeme da nakon modernističkog ikonoklazma, opišemo sve mogućnosti i osobitosti slikovnog prikazivanja?

Promjene u radu odnose se, također, i na izložbenu dokumentaciju. Umjesto kataloga koji smo radili za svaku pojedinu izložbu, od 2007. godine krenut ćemo s izdavanjem dvojezičnog godišnjeg kataloga. U njemu ćemo, krajem godine, predstaviti sve izložbe. Kao i do sada, umjetnici i njihov rad bit će predstavljeni kraćim tekstom, ilustracijama izloženih radova i kratkom biografijom umjetnika. Godišnji katalog sadržavat će i dva opširnija teksta vezana za aktualnu temu izložbene sezone. Oni će - nadamo se - dodatno kontekstualizirati program i značenjski ga otvoriti prema drugačijim oblicima umjetničke i kritičarske prakse.

Radovi umjetnica i umjetnika koje ćemo tijekom 2007. predstaviti u Galeriji Galženica primjer su gotovo školskog vizualnog prikazivanja u povijesti zapadne umjetnosti (s izuzetkom net.arta): od tradicionalne štafelajne slike, preko fotografije do televizijske (elektronske), odnosno digitalne video slike.

Kronološki gledano, moći ćete vidjeti slijedeće: u veljači Igor Kuduz izložit će polaroid fotografije, koje na osobit način revitaliziraju medij fotografije u susretu s različitim (vizualnim) kulturama Interneta. U ožujku Marko Tadić, dobitnik ovogodišnje nagrade na Salonu mladih u Zagrebu, izložit će svoje slike, svojevrsne poligone ili platforme - kako ih zovemo - za beskonačno recikliranje vizualnih znakova suvremene kulture i kompostiranje ikonografskog smeća.

Travanj je namijenjen još jednom mladom slikaru, nedavnom dobitniku nagrade Erste banke, Zlatanu Vehaboviću, koji u svom slikarstvu na osobit način koristi motive koji dolaze iz različitih područja vizualne kulture (ranorenesansno slikarstvo, video igre, popularna ikonografija ). U svibnju Mare Milin će izložiti modne fotografije koje iz nekog razloga – najčešće komercijalnog – nisu bile objavljene u nekima od najpoznatijih editoriala hrvatskih modnih magazina.

Lipanj je i ove godine rezerviran za izložbu finalista Nagrade Radoslav Putar. Izložba nije dio uže ovogodišnje koncepcije, ali je zato svakako jedna od boljih manifestacija suvremene umjetnosti u Hrvatskoj, te ju zato i ovaj puta s ponosom i radošću najavljujemo.
Na prijelazu s rujna na listopad svoje hibridne radove nastale negdje na području između slikarstva, fotografije i računalnih grafičkih programa pokazat će Gordana Pogledić Jančetić, mlada velikogorička umjetnica. U studenom, pak, svoje fotografije izložit će ovogodišnja dobitnica Nagrade publike na Trijenalu hrvatskog kiparstva Kristina Lenard čiji dosadašnji rad karakterizira visoka estetizacija snimljenih interijera i eksterijera. Zahvaljujući tome, njezine fotografije ponovno aktualiziraju gotovo zaboravljene dihotomije između stvarnog i konstruiranog, prirodnog i umjetnog, odbojnog i privlačnog.

Posljednja izložba u prosincu 2007. bit će posvećena video umjetnosti. Izlagat će Ana Hušman, video umjetnica i redateljica, koja gotovo svakim svojim novim filmom osvoji po nekoliko nagrada na domaćim ili inozemnim festivalima. U Galeriji Galženica, pokazat će najnoviji kratkometražni filma na kojem upravo započinje rad.

Ujedno koristimo priliku da vam se zahvalimo na podršci koju nam pružate: prije svega na vašim dolascima, na zanimanju koje pokazujete, na profesionalnoj ili prijateljskoj vezanosti za naš rad…

Za sada - toliko.

Vidimo se!