ples

 • 18.05.2009. - 22.05.2009.

  Interzone : networked

  S obzirom da funkcioniramo nomadski kao četiri performerice koje rade na skupnim međunarodnim projektima, internet je naša jedina čvrsta referentna točka, naš zajednički dom i pravo radno mjesto. Polazeći od vlastog iskustva, namjera nam je osvrnuti se na važnost interneta u društvu koje se mijenja i u tom se kontekstu same pozicionirati kao umjetnice. [1]

  18. svibnja četiri performerice s koferima, mobilnim telefonima i računalima ulaze u galerijski prostor. 18. svibnja one imaju četiri uvjeta potrebnih za rad: dobru bežičnu Internet mrežu, hranu, zaklon i vreću za spavanje. Kroz tih će četiri dana tri offline i jedna online performerica živjeti u Galeriji Galženica u pokušaju da obnove priredbu koju su održale u Njemačkoj, a koja je nekim čudom izbrisana iz njihove memorije, kao i s njihovih prijenosnih memorijskih uređaja. Pozvat će svoje prijatelje sa Skypea iz cijelog svijeta da im u tome pomognu. Tijekom boravka u galeriji međusobno će komunicirati isključivo putem Skypea, mejla i chata. Očajnički tražeći izgubljene podatke i vlastite identitete, pokušat će vas i zabaviti.

  Still Life je performance/instalacija koja kroz situaciju globalno povezanih umjetnica propituje svakodnevni umjetnički rad [2]. Kritički se osvrčući na aktualni diskurs migracije i identiteta u vremenu određenom Webom 2.0, performance u fokus stavlja dva elementa: auto-produkciju i prezentaciju te navodni gubitak kulturnog u zamjenu za globalno konstruirani identitet.

  Still Life je rezultat 730 sati on-line konferencijskih poziva, 120 sati jedan-na-jedan razgovora putem Skype servisa, 323 560 redaka internetskog chata, 234 mejla, dva korisnička računa na socijalnim platformama Weba 2.0, jednog bloga, jednog video korisničkog računa, 156 tekstualnih poruka i 576 sati provedenih u stvarnom prostoru zbog uvježbavanja izvedbe.

  Still Life dio je projekta Pandore Pop pod nazivom Sorry! ( stereo unplugged)

  Still Life će u formi performansa / plesne predstave biti predstavljen 20. i 21. svibnja 2009. od 20 sati.


  Koncept, peroformans i instalacija: Pandora Pop (Hertling, Trabert, Wirthmüller, Zanki)
  Glazba: Aaron Austin - Glen, Damir Šimunović, Petra Zanki
  Dramaturg: Roland Rödermund
  Medijski dizajn i dokumentacija: Mirco Winde
  Web video i instalacija: Stjepan Grbić a.k.a Rodion, Anna Hertling, Britta Wirthmüller
  Fotografijet: Damir Žižić, Rodion
  Produkcija: Plateaux Festival Mousonturm Frankfurt, Banana Gerila Productions Zagreb.


  Uz potporu: Goethe Institut Hrvatska, "Transwarp" foundation - EKS - scena, Zagreb; European Cultural Foundation - Step Beyond, City Council Zagreb, Studentenwerk Braunschweig, Galerija Galženica, Banana Gerila.


  Zahvale: Ružici Kovačević, Florianu Malzacher, Juliane Stegner, Jasni Žmak, djelatnicima ekscene, Palace Hotelu Zagreb, Damiru Žižiću, Rodionu i svim našim prijateljima.


  Linkovi:

  [1] http://www.pandora-pop.de
  [2[ http://www.myspace.com/stereounplugged


  više..