edukacija

 • 02.04.2008. - 27.04.2008.

  Kiberdžezva


  Teško je reći što je bilo prije: blog ili izložba. Dijelom i zbog toga što se jednako zovu: kiberdžezva. Bilo kako bilo, blog http://kiberdzezva.blogspot.hr pokrenut je u srpnju 2007. Kao izložbeni projekt "službeno" je inauguriran u studenom. Uključuje studentice i studente povijesti umjetnosti, odnosno animacije i novih medija iz Zagreba, i s jedne strane predstavlja uvod u istoimenu izložbu koju upravo planiramo otvoriti, a s druge, pokušaj da upoznamo hrvatsku umjetničku javnost s najnovijim problemima, tendencijama i pojavama na području novih medija. Cilj nam je, naime, da rebloganjem naznačimo diskurzivne pozicije s kojih će brze promjene na području tehologije i kulture biti lakše i učinkovitije interpretirati. Zbog toga ćemo blog voditi do kraja kalendarske godine.

  Izložba Kiberdžezva, pak, najvećim je dijelom plod rada Vjekice Buljan, Morane Matković i Petre Šešljage koje su u suradnji sa studentima treće i četvrte godine Odsjeka za animaciju i nove medije na ALU u Zagrebu izabrale radove koji se na neki način referiraju na aktualne promjene u komunikacijskoj kulturi Interneta. Kako nam i umjetnici sugeriraju, najzanimljiviji aspekt društvenog softvera leži u web-servisima naimijenjenih druženju i udruživanju kulturnih i umjetničkih proizvođača i distribuiranju njihovih proizvoda. Ako već nisu subjekti radova, Facebook, My Space ili You Tube tako mogu predstavljati dobar okvir za razumijevanje jednog dijela suvremene umjetničke produkcije. Ovoga puta taj dio će zastupati Antonia Begušić, Petra Hudić, Luka Hrgović, Mirna Martini, Dina Rončević i Matea Šabić. Da stvar bude virtualnija pobrinula se i Dina Rončević čiji blog Tebe uopće ne treba zanimat kaj je to bobina ovdje http://cetverotaktni.blogspot.co> donosimo kao svojevrsni uvod u izložbu.

  Linkovi:
  (1)http://kiberdzezva.blogspot.hr
  (2)http://cetverotaktni.blogspot.com
  (3)http://www.youtube.com/results?search_query=luka+hrgovic&search_type=

  više..

 • 28.11.2007. - 23.12.2007.

  Ana Hušman, "Po bontonu"


  Izložba Po bontonu video je instalacija koja se sastoji od tri loop projekcije, animacije i scenografije sa snimanja istoimenog filma.

  -

  Kad razmišljamo o pravilima lijepog ponašanja, sjetimo se svih onih neugodnih situacija u kojima nismo znali kako se nositi s alatom čudnovatog oblika, kad nas je zatekla neumjerena količina raznorodnog posuđa ili zabezeknule vrste i podvrste staklenog asortimana…

  Ipak, ono čega se ja najviše sjećam je bonton koji je do mene došao sedamdesetih, kad sam kao dijete slušala svoju majku i njen krug, za ta vremena, slobodoumnih prijatelja kako se žale na manjak stila u odabiru odjeće djevojke iz Amerike koja je došla u posjet. Traper jakna u kombinaciji s dugom večernjom haljinom. "Ponudili smo joj da joj posudimo šal", govorili su. No ona je odbila. "Ne", rekla je "ja imam svoju traper jaknu". Amerikanka je, u stilu pravih Evropljana, dobila packu za nedostatak elegancije i svoje iskreno uvjerenje da je casual odijevanje prihvatljivo. Iz nekog razloga mi je slika te Amerikanke u večernjoj haljini i traper jakni ostala u sjećanju pored slike moje majke koju zamišljam u večernjoj haljini od ljubičastog baršuna i dugačkom ogrtaču bez rukava s vrištećim psihodeličnim uzorkom.

  Gdje žive pravila lijepog ponašanja? Tamo gdje vlada civilizacija.
  Gdje vlada civilizacija? U Evropi.
  Tko je neciviliziran? Svi ostali.
  Što njima treba? Civilizacija.
  Tko će im to dati? Mi.
  Tko smo mi?

  U knjizi Norberta Eliasa "O procesu civilizacije" nalazimo genealogiju pravila lijepog ponašanja i njihov razvoj od srednjeg vijeka do danas. Prema Eliasu, postupne promjene koje se dešavaju u poimanju srama i profinjenosti vezane su uz promjene društvene strukture tijekom vremena. Kako se usljed pritiska prema integraciji malih feudalnih posjeda u veće pacificirane društvene organizacije pomalo smanjuje broj malih dvoraca i njihovih gospodara, tako se postepeno unificiraju i pravila ponašanja. Elias ukazuje na iznenađujuću i očaravajuću povezanost postepenog formiranja države kao 'monopola primjene sile' i internalizacije prihvatljivih oblika ponašanja u organizaciji društva koja je sve više centralizirana (...). ( iz predgovora Nicole Hewitt)  Ana Hušman je diplomirala 2002. na Odjelu za multimedije i na Nastavničkom smjeru Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi te sudjelovala na filmskim i video festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnica je nekoliko nagrada (Visura aperta/Momiano, Momjan 2003. i 2004.; Gastro film fest, Beograd 2003; Osijek 2004; 15.Dani hrvatskog filma, Zagreb 2006; 28. Salon Mladih, Zagreb). Asistentica je na odjelu za animirani film na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.


  Linkovi:
  (1) http://www.filmski.net/vijesti/kratki-film/2557/eksperimentalni_film_14._dhfa
  (2) http://www.cunterview.net/index.php?option=com_content&task=view&id=75&Itemid=66
  (3) http://www.kulturaplus.com/k/program_view.asp?p=1666&c=18&g=1

  više..

 • 10.11.2007. - 10.11.2007.

  KiberDzezva, blog


  Iza pomalo enigmatičnog naziva Kiber Dzezva stoji, s jedne strane, izložba koju planiramo otvoriti slijedeće godine, i s druge, pokušaj da kroz proces organizacije izložbe upoznamo hrvatsku umjetničku javnost s najnovijim problemima, tendencijama i pojavama na području tzv. novih medija. Kiber Dzezva je, takodjer, kolaborativni blog studentica i studenata povijesti umjetnosti, odnosno animacije i novih medija iz Zagreba. Kiber upućuje više na aktualnu preobrazbu World Wide Weba u još jedan masovni medij, nego na nekadašnji koncept cyberspacea, dok je dzezva zapravo džezva, tradicionalni balkanski lončić za kuhanje kave, koji svojom metaforičnošću priziva druženje, razgovor ili jednostavno brbljanje o nekim aktualnim temama.

  Na blogu Kiber Dzezva bit će moguće pratiti organizaciju skupne izložbe koju u suradnji sa studenticama i studentima treće i četvrte godine zagrebačkog Odsjeka za animaciju i nove medije pripremaju Vjekica Buljan, Morana Matković, Petra Šešljaga i Klaudio Štefančić i koja će u travnju 2008. biti otvorena u Galeriji Galženica. Izložba je dio programa kojeg 2008. posvećujemo onim umjetničkim tendencijama koje svoju svrhu pronalaze, bilo u instrumentalnom, bilo u kritičkom pristupu novim tehnologijama i novim medijima.

  Pokušat ćemo, također, iskoristiti formu bloga za rebloganje, odnosno za informiranje domaće javnosti o pojavama, događanjima i tendencijama na Internetu, odnosno World Wide Webu danas. Promjena do koje je u virtualnom svijetu došlo zahvaljujući, prije svega, standardizaciji širokopojasne mreže, jeftinijem hardveru i pojavi softverskih rješenja kao što su, na primjer, RSS (Really Simple Syndication ) i Ajax (Asynchronous Java Script and XML), danas je opće poznata pod imenom Web 2.0. Prebacivanje korisničke, odnosno umjetničke operativnosti s osobnog kompjutora na World Wide Web čini nam se tako suviše važnim, pa ćemo blog Kiber Dzezva posvetiti - i u Hrvatskoj sve aktualnijim - servisima i aplikacijama Weba 2.0 ( razni blogerski servisi, Facebook, Flickr, My Space itd.).

  Namjera nam je, također, da u procesu rada na izložbi i blogu dotaknemo i neke od specifično lokalnih pojava. Primjena najnovijih softverskih inovacija na području informatičkog poduzetništva (Blog. hr; Trosjed.net.hr, Pticica.com itd.), te prilagodba anglosaksonskoj kulturi takozvanog društvenog softvera, nadaju se kao zanimljiviji fenomeni.

  Ništa manje nije zanimljiva ni upotreba mobilne telefonije. Od plaćanja parkiranja, preko kupnje tramvajske karte, do glazbenog spota TBF -a – mobitel je postao možda najvažniji sastojak u ćušpajzu hrvatske postsocijalističke svakodnevice.

  Puno smo toga naveli kao ciljeve projekta. Ne preostaje nam drugo nego da pišemo i postamo, nadajući se da ćemo u okviru domaće umjetničke i medijske kulture nešto od ovdje naznačenih fenomena, s jedne strane, jasnije artikulirati, s druge, problemski otvoriti, a s treće, prepustiti nekoj drugoj prilici.

  Link:

  (1) http://kiberdzezva.blogspot.com/

  više..

 • 04.10.2003. - 05.10.2003.

  Konferencija: Nove tehnologije_novi mediji u umjetnosti i umjetničkoj edukaciji


  Ova dvodnevna konferencija imala je za cilj da na jednom mjestu okupi umjetnike i profesore s umjetničkih akademija Srednje i Istočne Europe, da prezentira djelovanje njihovih akademija i fakulteta na području primjene novih medija u umjetnosti, te potakne razmjenu iskustava među profesorima, umjetnicima i studentima. Kao izlagači sudjelovali su: Zoltan Szegedy Maszak ( Odsjek multimedijalne umjetnosti na Akademiji likovnih umjetnosti u Budimpešti; C3 - Centar za kulturu i komunikacije, Budimpešta), Michael Bielicky (Odsjek za nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Pragu), Gisela Domschke (Odsjek kulturalnih studija na Goldsmiths College u Londonu), Ivan Ladislav Galeta ( Odsjek medijske umjetnosti na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu), Dejan Grba ( Interdisciplinarni poslijediplomski studij na Univerzitetu umjetnosti u Beogradu), Dan Oki (Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu), Hermen Maat (Odsjek za medijsku umjetnost, Umjetnička akademija Minerva u Groningenu), Izabella Gustowska ( Umjetnička akademija u Poznanju, Poljska) i Martine Neddam (Kraljevska umjetnička akademija u Amsterdamu).

  Moderator konferencije bio je Dan Oki (Slobodan Jokić), umjetnik i profesor Umjetnosti novih medija na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

  Konferenciju podržali: Grad Velika Gorica, Ministarstvo kulture RH, Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske i Filip Trade d.o.o.

  više..

 • 06.03.2002. - 24.03.2002.

  Studenti iz klase Miroslava Šuteja, "ALU Jabukovac 10"


  ALU, Jabukovac 10 naziv je skupne izložbe studenata zagrebačke Akademije likovne umjetnosti iz klase Miroslava Šuteja. Šutej je jedan od rijetkih profesora, koji je čin javnog nastupa u nekoj od galerija suvremene umjetnosti pretvorio u dio pedagoškog programa. Tako je i ova generacija dobila priliku javno predstaviti rezultate svoga, u tom trenutku, još nesvršenog školovanja. Izlagali su Jelena Bračun, Petra Brnardić, Maja Cipek, Maja Curman, Josipa Čačić, Danijela Gerard Phillip, Izabela Hren, Gordan Krabogdan, Natali Kasap, Ksenija Kordić, Goran Kujundžić, Miron Milić, Ivan Domagoj Vuco i Silvio Vujičić.

  više..