socijalizam

 • 27.04.2012. - 27.05.2012.

  Jugoslavenski omladinski tisak kao underground press: 1968. - 1972. (Zagreb, Beograd, Ljubljana)

  Izložba Jugoslavenski omladinski kao underground press: 1968. - 1972. (Beograd, Zagreb, Ljubljana) bavi se unikatnim novinarskim žanrom razvijenim u socijalističkoj Jugoslaviji. Omladinski tisak naziv je za splet publikacija koje je izdavala mreža  omladinskih i studentskih organizacija. Izvorno nastao kao dio sovjetskog propagandnog aparata, krajem 1960-ih omladinski tisak u svojoj je jugoslavenskoj adaptaciji razvio brojne specifičnosti. Ova izložba bavit će se jednom od njih, konkretnije, njegovim mnogobrojnim sličnostima s tzv. američkim i britanskim underground magazinima iz istog razdoblja. Izložba će ukazati na brojna neočekivana preklapanja (formativna, sadržajna, politička) između ova dva žanra nastala u dva posve drugačija ideološka konteksta. Postav se sastoji od obilja arhivskog i teško dostupnog materijala – kvalitetnih reprodukcija izvornih omladinskih i studentskih časopisa iz Zagreba, Beograda i Ljubljane, uz pojedine reprezentativne primjerke samih američkih i britanskih underground časopisa.

  Autor izložbe: Marko Zubak

  Izložbu podržali: Grad Velika Gorica i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. 

  više..

 • 27.04.2004. - 13.06.2004.

  Damil Kalogjera


  Damil Kalogjera (1962) svoja je prva fotografska profesionalna iskustva stjecao surađujući s nekoliko za medij fotografije ključnih novinskih izdanja (Polet, Studentski list, Start). U Galeriji Galženica izložio je fotografije nastale za vrijeme jednomjesečnog boravka na Kubi. Za razliku od medijske reprezentacije Kube kao siromašne, no sretne i rasplesane zemlje, reprezentacije diktirane logikom turističkog tržišta, Kalogjerine fotografije Kube bitno su drugačije: one imaju nešto što ne poznamo od prije, neku napuklinu, neki naboj iznenađenja i neku potencijalnu kritiku. Ukratko sve ono čemu se Roland Barthes pokušao približiti terminom "punctum".

  Damil Kalogjera izlaže od 1980. godine, radi kao foto-reporter, a u suatorstvu objavio je slijedeće knjige: "Dubovica, "Vis-otok tajni", "10 godina B.P. Cluba", "50 godina muzičkog bijenala u Zagrebu" i "40 godina Međunarodne glazbene tribine".

  više..